Plusy: 1200 mil w jeździe po Florydzie, spalanie 40,5 mpg. Dobre prowadzenie i pokonywanie zakrętów. Ładne wnętrze z czerwoną skórą. Regulacja podparcia lędźwiowego w fotelu. Ładny wygląd przodu.
Wady: nadmierny hałas wiatru/opon na I-95 przy 70 mph. Zarejestrowano 85 decybeli. Bardzo ciężkie wspomaganie kierownicy. Interfejs rozrywki/komunikacji mylący. Tył bardzo prosty, wygląda gorzej niż rav 4. Zapłacono 39 tys. dolarów przed opodatkowaniem. Carmax/auto nation zaoferowało 33 tys. dolarów za zakup.
Mam hybrydę CX 50 od początku kwietnia i przejechałem 3000 mil w ciągu około trzech miesięcy. Średnio zużywam około 40 mil na galon w jeździe mieszanej. Wymieniłem hybrydę RAV4 z 2019 roku i nie mogę się powstrzymać od porównywania tych dwóch pojazdów, ale skupię się na komentarzach dotyczących Mazdy. Podoba mi się wygląd samochodu, prześwit, skórzana tapicerka i ogólne cechy wnętrza oraz przyzwoita przestrzeń ładunkowa. Rzeczy, które mnie tak bardzo nie zachwycają, i pamiętajcie, to tylko moje osobiste preferencje: siedzenia są bardzo twarde, niewygodne podczas długiej jazdy. Jestem dość niski i czułem, że pozycja siedząca jest za niska, co utrudniało widzenie ponad maską. Od tego czasu kupiłem poduszkę do siedzenia i to już nie problem. Umiejscowienie uchwytu na kubek dla kierowcy i pasażera z przodu nieco koliduje z elementami sterowania, w przypadku większego kubka lub butelki z wodą. Podoba mi się położenie ładowarki indukcyjnej, chociaż inni ją krytykowali. Trzyma mój telefon z dala, ale wydaje się ładować bardzo wolno. Powinienem był wspomnieć, że bezprzewodowy CarPlay to funkcja, z której bardzo się cieszyłem. Nie chodzi o to, że używanie kabla USB to duży problem, ale dodaje to trochę więcej wygody. System chłodzenia i fotele z klimatyzacją są niesamowite. Klimatyzacja jest jednak dość głośna, gdy wsiadam do gorącego samochodu i mam ją ustawioną na wysoką. Prowadzenie jest takie sobie, nie tak dobre na zakrętach jak RAV4. Jazda jest trochę nerwowa, ale poprawia się, jeśli przewożę jakiś ciężar z tyłu. Funkcje bezpieczeństwa są dość standardowe na rok 2025, ale są bardzo pomocne. Moim największym problemem jest pokonywanie zakrętów i trzymanie się drogi oraz hałas z drogi. Podsumowując, lubię moją Mazdę, ale nie jestem w niej zakochany.
Doświadczyłem raz ostrzeżenia o usterce systemu hybrydowego. Przez krótki czas samochód nie chciał wchodzić na bieg, ale rozwiązał się sam po kilkukrotnym ponownym uruchomieniu. Dealer nie był pomocny i pomimo TSB, które opisuje poprawkę, powiedział, że tylko Toyota ma sprzęt do zresetowania GPU (!). Powiedzieli mi, żebym natychmiast go przywiózł, jeśli kiedykolwiek się to powtórzy, i nie wyłączał samochodu, aby mogli to udokumentować i skontaktować się z producentem. OK, więc jeśli będę kilka przecznic dalej w czasie, gdy dział serwisu jest otwarty, mogą zaoferować naprawę. Akcesoria, takie jak hak holowniczy, nie są oficjalnie dostępne u dealera, chociaż czytałem, że istnieje obejście od firmy Curt. Akcesorium haka, które oferują, nie może holować i nie zalecają używania bagażnika rowerowego, który utrzymuje rowery w pionie. Więc przypuszczam, że służy do przenoszenia chłodnicy lub skrzyni do przechowywania. Mam nadzieję, że z czasem pojawi się więcej akcesoriów.